Sunday, April 24, 2011

DAGING HITAM BONDA

1 kg daging (kalau nak sedap daging batang pinang)
1/2 kg bawang merah
40 biji cili kering
5 - 6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
2 biji buah kurma - buang biji
1 cawan bawang goreng
 gula
minyak untuk menggoreng

Potong daging nipis-nipis dan bersihkan. Kisar cili kering dan buah kurma dengan sedikit air , biar pekat dan jangan terlalu hancur. Kisar bawang merah berasingan hingga hancur. Rebus daging dengan kunyit dan kicap manis. Kacau selalu hingga air rebusan kering. Panaskan minyak dan goreng daging hingga agak garing. Angkat dan toskan minyak. Tumiskan bawang kisar dalam minyak tadi. Goreng lebih kurang 5 - 8 minit atau sampai bawang naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau hingga garing. Masukkan 1 sudu kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dan masukkan bawang goreng dan daging. Kacau rata dan tutup api. Angkat dan hidangkan.
***Sesuai juga dimakan bersama roti. Tahan untuk dijadikan lauk untuk perjalanan jauh.

Saturday, April 23, 2011

JEMPUT-JEMPUT PISANG

1/2 lb pisang emas
1oz gula pasir
2 oz tepung gandum
garam halus
minyak untuk menggoreng

Kupas pisang dan lecekkan. Gaulkan gula ke dalamnya. Ayakkan tepung. Masukkan ke dalam bancuhan tadi. Masukkan air garam secukup rasa. Gaulkan rata. Panaskan minyak. Masukkan adunan sesudu demi sesudu dan goreng hingga perang warnanya. Toskan betul-betul sebelum dihidangkan.

Sunday, April 17, 2011

KUZI AYAM

1 ekor ayam yang besar- boleh juga ganti dengan 1 kg daging
1/2 tin sedang tomato puri pekat
1 tin susu cair
1/2 botol tomato Del Monte
4 sudu minyak sapi
1 1/2 cawan minyak bijan
4 gelas air
1/2 cawan badam - goreng tanpa minyak
1/2 cawan kismis
bawang goreng
garam
gula


Bahan-bahan rempah:
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada sulah
2 cm halia
2 cm lengkuas
1/2 biji buah pala
8 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah


Bahan-bahan tumis:
10 kuntum bunga cengkih
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga

Bersihkan semua rempah dan jemur sampai kering. Kisar semua rempah hingga halus. Masukkan garam dan gaul bersama ayam. Perapkan selama lebih kurang 3 jam. Panaskan minyak sapi. Masukkan minyak bijan. Tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap. BIarkan sampai naik minyak. Masukkan sos tomato dan tomato puri. Rasakan garamnya. Masukkan gula. Masukkan susu cair dan air. Renihkan dengan api yang perlahan sehingga ayam masak. Masukkan badam dan kismis. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.

Saturday, April 9, 2011

IKAN MASAK LEMAK BETAWI

2 ekor ikan cencaru - siang dan bersihkan
6 biji belimbing buluh - belah 2
1 cawan pati santan
2 batang serai - diketuk
garam secukup rasa


Bahan-bahan untuk dikisar
10 biji cili burung
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 biji buah keras
1 cm kunyit hidup


Perapkan ikan dengan garam lebih kurang 10 minit. Gaulkan ikan dengan bahan kisar. Masukkan belimbing dan tuang pati santan. Masuk semua bahan dalam periuk. Masak di api yang perlahan. Masukkan serai. Renihkan hingga ikan masak. Angkat dan buang serai.

Thursday, April 7, 2011

SERUNDING IKAN

1 kg ikan tenggiri
1 1/2 biji kelapa parut (ambil 1 1/2 cawan pati santan)
2 keping asam gelugur/keping
1 sudu teh serbuk perasa
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula

Bahan untuk dikisar
15 biji cili merah
4 cm halia
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Kukus ikan selama 12 minit (hingga masak). Apabila sejuk, buang tulang-tulangnya dan hancurkan sedikit dengan menggunakan sudu.Campurkan pati santan dengan bahan kisar, asam gelugur, serbuk perasa, garam, gula dan ikan. Didihkan perlahan-lahan di atas api sederhana selama 5 minit. Kacau selalu. Goreng lebihkurang 50 minit sampai betul-betul kering.

Tuesday, April 5, 2011

LENGKONG SANTAN


1/2 auns agar2
1 pt air
1/2 pt pati santan
4 oz gula pasir
1/2 keping gula melaka -cincang halus
2 helai daun pandan
sedikit garam halus


Basuh agar2 dan jerangkan dengan air dan daun pandan hingga mendidih. Apabila agar2 telah larut, masukkan gula melaka dan masak hingga larut gula melaka itu. Masukkan garam dan secubit garam dan biarkan hingga mendidih lagi. Angkat dan tapis lengkong itu dengan kain kasa dan bekukan dalam dulang yang telah dibasahkan dan ditoskan. Apabila lengkong itu beku, santan kelapa akan menjadi satu lapisan putih di atasnya. (http//:resepiwarisanbonda.blogspot.com)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...