Saturday, September 17, 2011

SALAD TOWFOO BERSARAK


2 keping towfoo
1/4 biji sengkuang
1/2 biji timun
4 - 5 helai daun salad
1 biji cili merah
sos cili
mayonis

Basuh dan toskan sengkuang, timun dan daun salad. Hiris sengkuang dan timun nipis-pis dan kemudian dipotong halus-halus. Curahkan air mendidih pada towfoo, biarkan seminit dan kemudian perah airnya. Potong tiap-tiap keping towfoo berbentuk segitiga dan belah tengahlah.  Isikan towfoo dengan sayur-sauran yang telah dihiris halus. Susun daun-daun salad di atas pinggan leper. Letakkan baki timun dan sengkuang yang telah dihiris di atas daun salad. Susun towfoo di atas sekali. Hiaskan dengan cili merah yang dipotong berbentuk bunga. Masukkan sos cili dan mayonis di bahagian atas.

ROJAK BUAH


1/2 biji timun
1/4 biji sengkuang
1 biji mangga muda
sepotong betik hampir masak
sepotong nenas masak
2 biji jambu air
1/2 biji jambu batu

Kupas kulit kemudian basuh sayur-sayuran dan buah-buahan, toskan. Hiris kesemuanya mengikut citarasa masing-masing.

Bahan untuk kuah:
5 biji cili kering - goreng tanpa minyak
2 sudu besar kacang tanah  - goreng tanpa minyak dan buang kulit
2 keping kecil belacan bakar
1/2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
2 sudu besar kicap manis
4 sudu besar air asam pekat
1 sudu besar petis (jika suka)

Letakkan kacang di atas dua helai kertas minyak dan hancur-hancurkannya. Blend cili kering, gula melaka, belacan dan air asam jawa. Masukkan kicap, petis dan kacang dan gaul hingga sebati.

Campurkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah disediakan tadi ke dalam kuah dan gaulkan rata-rata. Hidang dengan segera.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...