Sumbangan : myResepi : mamaJay
BAHAN -BAHAN A
2 cawan tepung beras ( cap bunga teratai )
1 cawan air gula merah ( 1/2 kilo gula merah di masak + 2 cawan air )
1/2 cawan gula pasir
4 1/2 cawan santan cair
Bancuhkan kesemua bahan dan tapis di dalam kuali.
Kacau sehingga pekat dengan api sederhana.
Masukkan ke dalam acuan berukuran 26 cm.
Kukus selama 20 minit.
BAHAN-BAHAN B ( untuk kepala )
1 cawan tepung beras
4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
1 1/2 sudu kecil garam
Satukan kesemua bahan dan kacau di dalam kuali sehingga pekat.
Tuang ke dalam adunan A tadi dan kukus lagi selama 1/2 jam.
Buka penutup kukusan dan biarkan sebentar.
Apabila wap dah kering tutup api dan sejukkan.
semua kuih yang u buat enak enak belaka
ReplyDeleteTerima kasih
ReplyDeletekalau saya gune mana mana jenama tepung beras boleh ke? or memang kene cap bunga teratai jugak?
ReplyDeleteTak salah mencuba....silakan...
ReplyDelete