Monday, February 4, 2013
PUTU BERAS
1 kg beras
1 kg gula
125 ml air
Goreng beras tanpa minyak sehingga rapuh kemudian di kisar, dan ketepikan.
Kemudian didihkan air bersama dengan gula, masak sehingga bertali.
Setelah air gula bertali biarkan sejuk.
Seterusnya air gula yag bertali tadi di kikis atau di kisar menjadi serbuk.
Bila telah siap menjadi serbuk campurkan dengan beras yang telah di kisar tadi sehingga sebati.
Kemudian masukkan kedalam loyang atau acuan dan di tekan hingga mampat.
Setelah mampat di tekan keluarkan dari acuan.
Sedia untuk di nikmati.
***Putu beras antara juadah manis warisan Kelantan, rasanya lembut dan manis.
Sumbangan : Maamon Hj Mohamad
Labels:
KUIH
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Beras pulut bukannya beras biasa.
ReplyDeleteYa...terima kasih...
DeleteBeras pulut bukanya beras biasa. Sekadar berkongsi.
ReplyDelete