Monday, February 4, 2013

HATI MASAK LADA HITAM



½ kg hati lembu (di rebus)
5 ulas bawang merah (di kisar)
5 ulas bawang putih (di kisar)
2 labu bawang besar (di kisar)
3 cm halia (di kisar)
2 sudu makan cili kering (di kisar)
100 gm sos lada hitam
2 sudu makan kicap pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis kesemua bahan-bahan yang telah di kisar sehingga pecah minyak.
Setelah tumisan pecah, minyak masukkan hati lembu yang telah di rebus dan gaul sebati.
Setelah itu, masukkan sos lada hitam dan kicap pekat, kacau rata.
Perasakan dengan garam dan gula.
Sedia untuk di hidang.

***Bersihkan hati lembu dengan menggunakan tepung gandum, perap seketika kemudian di bilas.


Sumbangan : Maamon Hj Mohamad

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...