700 beras siam
500 ml susu cair
200 gm minyak sapi
2 helai daun pandan
100 gm bawang besar (di kisar)
50 gm halia (di kisar)
50 gm bawang putih (di kisar)
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
10 gm kismis
10 gm kacang gajus (di goreng)
Air dan garam secukupnya
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga garing.
Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan daun pandan di tumis sehingga berbau harum.
Seterusnya masukkan beras, susu cair, garam, kismis dan air, kacau rata.
Masak sehingga kering kemudian taburkan kacang gajus.
Sedia untuk di hidang.
Sumbangan : Maamon HJ Mohamad
No comments:
Post a Comment