Thursday, May 9, 2013
TEPONG PELITA
Bahan2 untuk lapisan bawah:
1 cawan tepung beras.
1 cawan gula pasir.
5 cawan air.
4 -5 helai daun pandan- blend dgn sedikit air- tapis -ambil jus nya.
1 sudu kecil air kapur.
*Campur semua bhn ke dalam periuk.Gaul sebati. Masak dengan api perlahan sambil di kacau selalu. Masak hingga sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
Bahan2 untuk lapisan atas:
4 sudu besar tepong beras.
1 biji kelapa- jadikan 4 cawan santan.
sedikit garam.
* Campur semua bahan. Masak dengan api perlahan sambil di kacau selalu. Masak hingga sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan tuang atas adunan tadi . Sejukkan. Sedia untuk di hidang.
Sumbangan:Air Tangan Mak Long
Labels:
KUIH
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam bonda..
ReplyDeletetengok tepung pelita ni teringin la plk...
Tak salah kalau terus eje mencuba kannnnnnn
ReplyDelete