Friday, June 7, 2013

KETAM GORENG BERCILI

4 ekor ketam (dibersihkan dan dibelah 2)
sedikit garam
sedikit kunyit
2 labu bawang besar (dimayang)
4 ulas bawang putih (dimayang)
10 biji cili kering (dipotong kecil)
sedikit halia (dimayang) - kalau suka
2 - 3 sudu air asam jawa
1 daun bawang (dipotong - 1 inci ) - jika suka
5 sudu makan minyak masak

Gaulkan ketam dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering sampai naik bau. Masukkan ketam. Goreng dengan api perlahan sehingga bahan tumisan sebati dengan ketam (lebih kurang 5 -10 minit). Masukkan air asam jawa. Goreng lagi. Masukkan daun bawang. Kacau rata dan terus angkat untukdihidangkan.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...