Tuesday, June 11, 2013
KESELAMATAN ALATAN
1. Padamkan suis utama sebelum memasang palam atau plug. Tangan mestilah sentiasa kering.
2. Gunakan kain ketuhar atau kain pemegang periuk ketika mengangkat periuk dan kuali panas.
3. Kacau dengan senduk kayu atau senduk bertangkai kayu.
4. Jika hendak tuang air panas, bawakan teko/ besen basuh kepada cerek air panas.
5. Hiris makanan arah ke bawah di atas papan pencincang.
6. Lap mata pisau dengan menghala sebelah yang tajam jauh daripada anda. Jangan sekali-kali tinggalkan pisau atau benda yang tajam di dalam besen berisi air.
7. Buangkan penutup tin untuk mengelakkan diri daripada terluka.
8. Apabila menghulur barang tajam seperti pisau atau gunting kepada orang lain, hulurkan tangkainya dahulu.
9. Gunakan pelapik periuk untuk mengalas periuk panas.
Labels:
PANDUAN DI DAPUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment