1 ekor ayam yang besar- boleh juga ganti dengan 1 kg daging
1/2 tin sedang tomato puri pekat
1 tin susu cair
1/2 botol tomato Del Monte
4 sudu minyak sapi
1 1/2 cawan minyak bijan
4 gelas air
1/2 cawan badam - goreng tanpa minyak
1/2 cawan kismis
bawang goreng
garam
gula
Bahan-bahan rempah:
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar lada sulah
2 cm halia
2 cm lengkuas
1/2 biji buah pala
8 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Bahan-bahan tumis:
10 kuntum bunga cengkih
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
Bersihkan semua rempah dan jemur sampai kering. Kisar semua rempah hingga halus. Masukkan garam dan gaul bersama ayam. Perapkan selama lebih kurang 3 jam. Panaskan minyak sapi. Masukkan minyak bijan. Tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap. BIarkan sampai naik minyak. Masukkan sos tomato dan tomato puri. Rasakan garamnya. Masukkan gula. Masukkan susu cair dan air. Renihkan dengan api yang perlahan sehingga ayam masak. Masukkan badam dan kismis. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment