Sunday, April 24, 2011

DAGING HITAM BONDA

1 kg daging (kalau nak sedap daging batang pinang)
1/2 kg bawang merah
40 biji cili kering
5 - 6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
2 biji buah kurma - buang biji
1 cawan bawang goreng
 gula
minyak untuk menggoreng

Potong daging nipis-nipis dan bersihkan. Kisar cili kering dan buah kurma dengan sedikit air , biar pekat dan jangan terlalu hancur. Kisar bawang merah berasingan hingga hancur. Rebus daging dengan kunyit dan kicap manis. Kacau selalu hingga air rebusan kering. Panaskan minyak dan goreng daging hingga agak garing. Angkat dan toskan minyak. Tumiskan bawang kisar dalam minyak tadi. Goreng lebih kurang 5 - 8 minit atau sampai bawang naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau hingga garing. Masukkan 1 sudu kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dan masukkan bawang goreng dan daging. Kacau rata dan tutup api. Angkat dan hidangkan.
***Sesuai juga dimakan bersama roti. Tahan untuk dijadikan lauk untuk perjalanan jauh.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...