ULAM
500 g taugeh - celur
2 labu bawang besar - hiris
daun kesum - hiris
daun selasih - hiris
bunga kantan - hiris
timun - hiris
limau kasturi - belah dua
cili padi - potong dadu
SAMBAL
6 biji cili merah
3 cm belacan - dibakar
(bahan ditumbuk halus)
BAHAN LAIN
2 kotak spaghetti
8 ekor ikan kembong - siang dan bersihkan
7 keping asam gelugur
3 peket rempah kari ikan - bancuh dengan sedikit air
3 mangkuk santan
1/2 biji kelapa- untuk kerisik
1 sudu besar gula
6 sudu besar minyak masak
garam - secukup rasa
air
BAHAN KISAR
300 g udang kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Rebus ikan dengan asam gelugur(4 keping) dan secamca teh garam. Setelah masak, tapis air rebusan dan ketepikan.Buang tulang ikan dan kisar. Didihkan 3 mangkuk besar air dalam periuk. Masukkan sedikit minyak masak. Masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut. Angkat dan toskan.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar. Setelah naik bau, masukkan bancuhan rempah kari dan masak sehingga garing dan naik bau sekali lagi. Masukkan air rebusan bersama isi ikan yang telah dikisar. Didihkan selama 15 minit. Masukkan pula santan dan masak selama 15 minit lagi. Barulah dimasukkan kerisik, asam gelugur(3 keping) garam dan gula. Hidangkan bersama ulam dan sambal.
No comments:
Post a Comment