1 kg udang besar - belah belakang dan bersihkan
10 g belacan - bakar
30 g asam jawa - perah, ambil airnya
2 labu bawang besar - dimayang
2 inci halia - dicincang
6 ulas bawang merah - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1-2 sudu makan gula
2 batang serai - dititik
10 g tauchu
1 tangkai daun bawang - potong sepanjang 2 inci
garam halus secukup rasa
100 g minyak masak
kunyit
Lumurkan udang dengan sedikit garam dan kunyit. Panaskan minyak dalam kuali , goreng udang sehingga kekuningan dan toskan. Tumiskan bahan yang dicincang ke dalam minyak tadi hingga garing. Masukkan serai, belacan, air asam jawa dan taucu. Masukkan garam dan gula. Kacau seketika. Masukkan bawang besar. Masukkan udang dan gaul rata. Akhirnya masukkan daun bawang dan tutup api.
No comments:
Post a Comment