Thursday, March 3, 2011

IKAN MASAK ASAM TUMIS


4 ekor ikan kembung/ 1 ekor bawal hitam/ 3 potong ikan tenggiri

4-5 biji cili merah
6 ulas bawang merah
2 labu bawang besar - dimayang bulat
1 batang serai
sedikit belacan
sedikit kunyit hidup
1 sudu besar asam jawa
garam, minyak

Basuh dan hiris serai, bawang dan lada. Tumbuk cili, bawang, serai, kunyit dan belacan. Basuh dan bersihkan ikan, lumur dengan sedikit garam. Sediakan 1 cawan air asam jawa. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk dan goreng ramuan yang ditumbuk selama 2 -3 minit. Masukkan garam dan separuh air asam jawa. Masukkan ikan dan biarkan mendidih perlahan-lahan selama 5 minit. Masukkan hirisan bawang besar. Tutup periuk dan biarkan kuah sampai mendidih. Sesuaikan rasanya ikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...