Thursday, March 17, 2011

MEE SUP HAILAM

15 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 kg daging lembu
1/2 kg lobak merah - bersihkan dan potong ikut citarasa
1/2 kg mee kuning - rendam dalam air sejuk dan ramas2 supaya lembut
1/2 kg makaroni - potong ikut citarasa

Bersihkan daging dan rebus dalam air yang banyak untuk kuah. Bila daging empuk, toskan dan potong kecil-kecil. Blend cili, halia dan bawang hingga halus. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang diblend tadi hingga naik minyak. Masukkan sos tomato, daging dan gaul rata. Masukkan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan lobak merah dan garam, makaroni dan mee. Kacau rata dan rasakan garamnya.

***Sesuai dimakan bersama sos tomato, serbuk lada putih atau kicap dan lada bercuka

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...