10 ekor ketam (sederhana besar)
3 biji telur ayam - asingkan kuning dan putih
1 sudu teh ketumbar - ditumbuk halus
1 sudu teh serbuk lada putih
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 pokok daun salad
3 sudu makan serbuk roti tawar
minyak
sos cili
garam
Rebus ketam dan ambil isinya. Kulitnya jangan sampai retak sebab akan digunakan lagi. Gaulkan isi ketam dengan bawang merah, bawang putih, ketumbar dan serbuk lada putih. Pukul telur putih, kemudian tabur dengan biskut tawar. Masukkan ke dalam kulit ketam tadi. Celupkan isi ketam ke dalam kuning telur, kemudian masukkan dalam kulit ketam bersama-sama kulit ketam tadi. Panaskan minyak dan goreng ketam itu hingga masak. Aturkan daun salad dalam pinggan, letak ketam di atasnya dan tuangkan sos cili.
No comments:
Post a Comment