300 g kobis (dimayang)
2 biji timun (dibuang pulurnya- dipotong anggaran 3 cm)
6 biji cili merah
6 biji cili hijau (dibelah dua)
2 sudu besar kapur makan
4 ulas bawang putih(dimayang)
8 ulas bawang merah (dimayang)
1/2 cawan cuka
air secukupnya untuk merebus sayuran
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan bijan (digoreng tanpa minyak hingga kekuningan)
2 sudu minyak masak
Bahan untuk dimesin
10 biji buah keras
2 cm belacan
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
15 biji cili kering
1/2 cawan udang kering
Sayur-sayuran tadi direbus setengah empuk. Diangkat dan dibilas bersih. Toskan hingga kering airnya. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga kuning. Masukkan bahan yang dimesin tadi. masak hingga hilang baunya. Masukkan gula,cuka dan garam. Masak hingga mendidih. Kecilkan api, masukkan bijan . Masukkan sayuran dan kacau perlahan-lahan sekali sekala. Masak lebih kurang lima minit. Hidangkan dan biarkan sejuk baru sedap dimakan.
Mesti kena cuba resepi yg nak pupus ni...
ReplyDelete