1 ekor ikan bawal atau ikan kurau
3 1/2 cawan air
2 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan sos tiram
1 1/2 sudu makan cuka (kalau suka)
1/2 sudu makan tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1 tangkai daun bawang - potong 1 inci panjang
minyak masak
Bersihkan ikan. Lumur dengan lada sulah, garam dan sedikit air halia. Panaskan minyak dan goreng ikan sampai kekuning-kuningan. Angkat dan letakkan di dalam pinggan.
Panaskan kuali dengan 3 sudu sedang minyak tadi. Masukkan semua jenis sos. Masukkan air, gula, cuka dan garam secukup rasa.Masukkan air tepung jagung.Kacau hingga masak. Masukkan daun bawang. Tuangkan ramuan ini ke atas ikan.
No comments:
Post a Comment