1//2 kati keledek putih - cuci dan rebus atau kukus dengan kulitnya
1/2 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung gandum
1/4 gula melaka
1/2 sudu besar gula pasir
1/4 biji kelapa parut (ambil putih sahaja) - gaulkan dengan sedikit garam
1 - 2 sudu besar air daun pandan pekat
Potong-potongkan gula melaka dan campurkan dengan gula putih. Kupas keledek dan buang kulitnya. Lecek dan campurkan tepong yang sudah diayak supaya menjadi doh yang lembut. masukkan air daun pandan untuk mendapatkan warna yang cantik. Letakkan doh di atas papan canai yang ditabur tepung dan gentelkan sebesar biji guli. Lubangkan di tengahnya dan masukkan sedikit gula. Bulat-bulatkan seperti guli dan rebus di dalam air mendidih sehingga ia timbul. Toskan betul-betul kemudian gaulkan dalam kelapa parut.
No comments:
Post a Comment