600 g daging - (dipotong nipis)
4 batang serai (dipotong halus)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia - sebesar ibu jari
1 sudu serbuk kunyit
Semua bahan dimesin, kecuali daging. Gaulkan bahan yang dimesin bersama daging. Masukkan 4 sudu makan gula , 1 sudu teh garam dan peramlah hingga keluar air (lebih kurang 15 minit).
Semasa membakar, renjislah dengan santan, minyak kelapa dan sedikit kunyit.
#Kalau gunakan ayam 1 ekor - sukatan gula ialah 600 g.
bahan-bahan kuahnya.
600 g kacang tanah - goreng tanpa minyak dan dimesin
6 cawan air
75 g bijan - goreng tanpa minyak hingga kekuningan
50 g biji gajus - goreng tanpa minyak dan ditumbuk
100 g udang kering - goreng tanpa minyak dan ditumbuk
50 g kerisik
600 g gula putih
1 sudu garam halus
20 biji cili kering - dimesin
2 biji buah keras - ditumbuk halus
2 batang serai - diketuk
Minyak untuk menumis
Tumis cili yang dah dimesin bersama udang kering, biji gajus, buah keras sampai garing
Masukkan kacang dan kerisik. Masukkan air. . Biar sampai mendidih. Masukkan garam dan gula. Renihkan selama 20 minit.Biar sampai kuah pekat. Masukkan serai dan biar sampai naik minyak.
No comments:
Post a Comment