Sunday, February 13, 2011

NASI BERIANI

4 biji cili hijau - dicincang halus
3 cawan susu Ideal
3/4 cawan air
2 cawan air limau ayau cuka
1/2 ekor ayam - dibelah 4
1/4 cawan minyak sapi
1 labu bawang besar - dicincang halus
7 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu teh jintan putih
2 inci kulit kayu manis
1 sudu teh halia yang sudah ditumbuk
3/4 sudu teh serbuk kunyit
2 kiub pati ayam
2 cawan beras

Bersihkan ayam dan perap bersama susu cair dan air limau selama 20 minit. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar hingga kekuning-kuningan. Masukkan bawang putih, cili hijau, bunga cengkih, kulit kayu manis, jintan putih dan halia. Kacau selama 2 - 3 minit. Masukkan ayam dan kunyit. Tutup periuk dan tunggu hingga ayam lembut. Keluarkan ayam dan asingkan. Tambahkan air ke dalam periuk sehingga menjadi 2 1/2 cawan, kemudian masukkan kiub pati ayam. Kacau hingga hancur. Masukkan beras dan biarlah sampai nasi masak.

*Ayam boleh digantikan dengan 300 g daging.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...