1 kati daging lembu - dicincang
4 tahil kacang dal (parpu) - rebus hingga empuk dan ditoskan
2 tahil cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 buku halia - sebesar ibu jari
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 inci kulit kayu manis
3 cawan santan
1 kati ubi kentang - buang kulit dan potong dadu
asam jawa
3 tangkai daun kari
garam
Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga dikisar halus. Panaskan 1 senduk minyak dan tumis daun kari. masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Biar sampai pecah minyak. Masukkan daging. Masak biar sampai empuk. Kacau selalu. Masukkan santan dan sedikit air asam jawa. Masukkan kacang dal dan biar sampai mendidih, masukkan ubi kentang. masukkan garam secukup rasa. Masaklah sampai mesra semuanya.
salam....nak tanya....tak payah pakai serbuk kari ke
ReplyDeleteUntuk resepi ini memang tak payah digunakan serbuk kari.....
Delete