Wednesday, February 9, 2011

JERUK TAUHU

10 keping tauhu (dipotong 6-8)
1 sudu minyak makan
5 ulas bawang putih - dimayang
10 ulas bawang merah - dimayang
1 cawan susu cair
1/2 cawan cuka padi
2 sudu kicap pekat
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan untuk dikisar
4 biji buah keras
1 potong halia
1 batang serai
15 biji cili burung (padi)
1 sudu sedang gula merah
1 camca teh garam

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu. Masukkan bahan-bahan yng dikisar dan goreng hingga naik baunnya. Masukkan susu cair. Biar selama 15 minit dengan api yang perlahan. Masukkan tauhu, biar sampai mendidih. Renihkan hingga tauhu masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...