Wednesday, February 23, 2011

KUIH DADAR (KETAYAP)

4 oz tepung gandum
1 butir telur
1/2 pt. air daun pandan
secubit garam
2 helai daun pandan

Untuk inti:
1/4 biji kelapa parut
1/2 buku gula melaka
1/2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh tepung ubi
secubit garam

Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk. Kuakkan ditengah-tengahnya. Masukkan telur dan 1/2 sukatan air pandan. Adunkan rata-rata supaya tidak bergentel. Pukul selama 10 minit. Tuang baki air pandan dan biarkan adunan beter itu selama 1/2 jam.

Masakkan intinya: Masak gula melaka dan gula pasir dengan 2 sudu besar air. Gaulkan kelapa dengan sedikit garam. Masukkan kelapa dalam gula tadi dan masak hingga kering. Masukkan tepung ubi yang telah dibancuh dengan sedikit air supaya intinya jadi sebati. Sejukkan inti itu.

Tuangkan beter kedalam sebuah jag. Simpulkan daun pandan supaya boleh digunakan untuk melenser. Panaskan kuali dan sapukan minyak dengan simpulan daun pandan tadi. Tuang secukup bancuhan beter untuk mendapatkan dadar nipis. Goreng hingga masak (kekuning-kuningan) sebelahnya. Angkat dadar , letakkan inti dan gulung dengan kemas. Ulangi hingga habis beter.
**Adunan ini menghasilkan 8 - 10 gulung kuih dadar. Gandakan sukatan untuk mendapatkan lebih banyak bilangan kuih.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...