3 sudu besar minyak kelapa
2 ulas bawang putih - dicincang halus
6 ulas bawang merah - dimayang
1 labu bawang besar - dicincang
1 batang serai - dihiris nipis
i inci halia sebesar ibu jari
1 inci lengkuas sebesar ibu jari
2 helai daun limau purut
1/2 cawan air
1/2 cawan biji badam - dikisar
2 sudu teh air limau
garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji cili merah
5 sudu teh lada sulah
1 sudu teh biji rempah - goreng tanpa minyak
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/2 inci kunyit hidup sebesar ibu jari
1/2 inci belacan - dibakar
Panaskan minyak. Goreng bahan-bahan yang dikisar sampai kekuning-kuningan.Masukkan serai sampai hilang baunya. Masukkan halia, lengkuas, daun limau purut dan air (1/2 cawan). Masaklah hingga mendidih. Masukkan sotong bersama badam serta garam. Kacaulah perlahan-lahan sehingga sotong layu. Tuangkan air limau, tambah air jika perlu biar sesuai dengan kehendak sendiri. Tutup dan biar sampai mendidih. Hidangan ini sedap dimakan semasa panas.
No comments:
Post a Comment