Saturday, September 17, 2011

ROJAK BUAH


1/2 biji timun
1/4 biji sengkuang
1 biji mangga muda
sepotong betik hampir masak
sepotong nenas masak
2 biji jambu air
1/2 biji jambu batu

Kupas kulit kemudian basuh sayur-sayuran dan buah-buahan, toskan. Hiris kesemuanya mengikut citarasa masing-masing.

Bahan untuk kuah:
5 biji cili kering - goreng tanpa minyak
2 sudu besar kacang tanah  - goreng tanpa minyak dan buang kulit
2 keping kecil belacan bakar
1/2 keping gula melaka
1 sudu gula pasir
2 sudu besar kicap manis
4 sudu besar air asam pekat
1 sudu besar petis (jika suka)

Letakkan kacang di atas dua helai kertas minyak dan hancur-hancurkannya. Blend cili kering, gula melaka, belacan dan air asam jawa. Masukkan kicap, petis dan kacang dan gaul hingga sebati.

Campurkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang telah disediakan tadi ke dalam kuah dan gaulkan rata-rata. Hidang dengan segera.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...