Monday, August 6, 2012

TELUR MASAK LEMAK CILI PADI

5 biji telur (seeloknya telur itik)
15 - 20 biji cili padi (ikut rasa sendiri)
1 biji kelapa - perah, bahagikan 2 ( pati  dan santan pekat)
10 biji belimbing buluh - pecahkan dengan anak batu dan buang jusnya
2-3 helai daun limau purut
garam - ikut rasa
kunyit

Tumbuk kunyit, garam dan cili padi sampai lumat. Masukkan dalam periuk/belanga. Tuangkan santan pekat. Masak di atas api yang sederhana sehingga mendidih. Kecilkan api dan pecahkan telur sebiji-sebiji. Biarkan sebentar sehingga putih telur keras, kemudian terbalikkan. Pastikan telur merah tidak pecah. Kacau perlahan-lahan. Bila telur keras dan kuah mulai pekat, masukkan belimbing dan pati santan. Akhirnya masukkan daun limau purut. Biarkan sebentar dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...