Monday, February 4, 2013

PUTU BERAS



1 kg beras
1 kg gula
125 ml air

Goreng beras tanpa minyak sehingga rapuh kemudian di kisar, dan ketepikan.
Kemudian didihkan air bersama dengan gula, masak sehingga bertali.
Setelah air gula bertali biarkan sejuk.
Seterusnya air gula yag bertali tadi di kikis atau di kisar menjadi serbuk.
Bila telah siap menjadi serbuk campurkan dengan beras yang telah di kisar tadi sehingga sebati.
Kemudian masukkan kedalam loyang atau acuan dan di tekan hingga mampat.
Setelah mampat di tekan keluarkan dari acuan.
Sedia untuk di nikmati.

***Putu beras antara juadah manis warisan Kelantan, rasanya lembut dan manis.


Sumbangan : Maamon Hj Mohamad

3 comments:

  1. Beras pulut bukannya beras biasa.

    ReplyDelete
  2. Beras pulut bukanya beras biasa. Sekadar berkongsi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...