Tuesday, June 11, 2013

MASAK TEMPOYAK NEGERI SEMBILAN

2 papan petai padi (jika suka)
1 helai kecil daun kunyit
3 helai daun kaduk (yang lembut)
4 helai pucuk labu
1 cekak pucuk ubi
15 - 20 biji cili padi
1 biji kelapa (ambil pati santan saja)
2 sudu makan tempoyak
segenggam ikan bilis
2- 3 ketul kunyit hidup
2 batang serai - dititik
garam secukup rasa

Tumbuk lumat cili padi dan kunyit. Semua pucuk dan daun dibalut dengan pucuk labu dan dimayang seperti membuat bunga rampai. Gaulkan bersama cili padi dan kunyit yang ditumbuk tadi. Masukkan ke dalam periuk . Masukkan pula ikan bilis, petai, tempoyak, serai dan garam. Gaul biar rata. Masukkan santan. Letakkan di atas dapur dan masak dengan api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Angkat dan hidangkan apabila sayur kelihatan layu dan kuah agak pekat.

Nota : Amat sesuai dihidangkan bersama nasi putih, ikan masin goreng, telur dadar dan ikan masak asam pedas.


Daun kaduk
Daun Mangun
Daun Labu

2 comments:

  1. Trima kasih krna sudi kongsi resipi...saya minat masakan negeri sembilan dan akan cuba resipi yang diberikan...harap halalkan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...