Tuesday, July 21, 2015

AYAM KALIO

1 ekor ayam - potong 8 atau 12
10 tangkai cili kering - mesin
5 tangkai cili merah - mesin
7 ulas bawang merah - mesin
6 ulas bawang putih - mesin
1 labu bawang besar - mesin
2 inci halia - mesin
1 ketul lengkuas - mesin
2 biji buah keras - mesin
6 biji cili api - diketuk
2 batang serai - ketuk
3 ketul kunyit hidup - ketuk/mesin
1 biji kelapa  - perah santan pekat
1 labu bawang besar - potong wedges
1 biji tomato - potong wedges
3 helai daun limau purut - dicarik2
3 helai daun kunyit - dicarik2
4 keping asam gelugur
Garam
Gula

Bersihkan ayam. Masukkan ayam, bahan2 yg dimesin dan diketuk bersama santan. Masak sampai pecah minyak. Masukkan garam, gula, asam keping, daun limau dan daun kunyit. Masak sampai hancur. Masukkan tomato dan bawang. Kacau sebati dan angkat.

Boleh dihias dengan cili merah / cili hijau, daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...