Saturday, February 4, 2012

PERCIK AYAM

1 ekor ayam sederhana besar - potong 4

1 1/2 biji kelapa
1 biji limau nipis
gula, garam

Bahan untuk dikisar halus:

4 labu bawang besar (sedang)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
2 hirisan nipis lengkuas
2 biji cili merah (belah dan buang biji)
2 sudu serbuk kaskas
sedikit belacan (jika suka)

Ambil 1/4 bahan yang dikisar dan lumurkan pada ayam bersama gula dan garam. Perapkan seketika. Sementara itu perahkan kelapa bersama air untuk mendapatkan 4 gelas pati santan.Gunakan 1 gelas pati santan untuk merebus ayam yang telah diperap tadi. Selebihnya buatkan kuah percik. Bila ayam yang direbus hampir masak, angkat dan toskan. Masukkan 3/4 bahan kisar bersama santan ke dalam periuk dan masakkan menjadi kuah percik. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Bakar ayam hingga kekuning-kuningan, basahkan dengan kuah percik serta balik-balikkan. Lakukan beberapa kali hingga ayam betul2 masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...