Saturday, February 4, 2012

PUDING SAGU

4 oz sagu biji
1/2 biji kelapa
2 helai daun pandan
1/2 keping gula melaka
3 oz gula
sepengapit garam

Basuh dan rendam sagu biji selama 15 minit. Toskan sagu dan masukkan ke dalam periuk yang menggelegak airnya. Masak sagu hingga jernih dan tuangkan ke dalam tapis. Kemudian curahkan air sejuk ke atasnya bagi membuang kanji yang berlebihan. Masukkan sagu ke dalam acuan yang telah dibasahkan dan masukkan ke dalam peti ais.

Larutkan gula melaka dan gula pasir dalam 1/2 pain air. Jerangkan sehingga gula itu hancur. Masukkan daun pandan dan masak selama 2 atau 3 minit lagi. Tapiskan larutan itu ke dalam jag.

Masukkan 1/4 pain air sejuk ke dalam kelapa parut dan perah kira2 1/2 pain pati santan. Tapiskan santan ke dalam jag.

Hidangkan puding sagu itu ke dalam mangkuk puding atau gelas aiskrim dengan air gula dan santan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...