Sunday, March 27, 2011

GULAI ACEH

1/2 kg ikan tenggiri/sebarang jenis ikan yang disukai
1 sudu makan ketumbar kasar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan putih
10 biji cili merah
5 biji cili kering
10 biji belimbing kering
sebesar kelingking kunyit kering
2 biji limau nipis
garam dan belacan

Kisar ketumbar, jintan putih, lada hitam, cili kering, cili merah, belimbing kering, kunyit kering, garam dan belacan. Bersihkan ikan dan potong ikut suka. Gaul mikan dengan rempah yang dikisar tadi.. Jerangkan kuali dengan air secukupnya untuk kuah. Bila air mendidih, masukkan ikan beserta rempah tadi. Kacau biar rata. Masak hingga mendidih dan ikan masak. Rasakan garamnya dan perahkan air limau. Kacau, biarkan selama 2 minit dan angkat..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...