Wednesday, March 2, 2011

GULAI PENANG ALA BONDA

1/2 kg bawal hitam - siang dan bersihkan dengan garam kasar dan asam jawa
1/2 biji kelapa - ambil 2 mangkuk santan
1 peket rempah kari ikan
2 sudu besar serbuk cili
1/2 mangkuk air asam jawa
5 biji bendi - bersihkan
2 biji buah tomato hijau - basuh dan dibelah dua
6 - 7 ulas bawang merah
4 - 5 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 pokok daun bawang - basuh dan potong anggaran 2 cm
1 sudu makan garam kasar - tambah atau kurangkan ikut citarasa sendiri
1 sudu teh halba campur
1 senduk minyak masak
2 biji cili hijau/merah

Tumbuk 4 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih. Mayang bawang merah dan bawang putih yang bakinya. Bancuh rempah, serbuk cili dengan air asam jawa dan garam kasar. Masukkan bawang yang telah ditumbuk tadi. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah,bawang putih yang dimayang, daun kari dan halba campur hingga naik baunya atau bawang sudah kekuning-kuningan. Masukkan bancuhan rempah dan biar selama 10 minit. Kecilkan api dan kacau selalu agar rempah tidak hangus.

Masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, bendi, tomato dan cili. Tutup periuk dan biarkan selama 15 minit lagi dalam api yang perlahan. Sesuaikan rasanya. Tutup api dan angkat periuk daripada api. Masukkan daun bawang dan tutup.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...