Monday, March 28, 2011

NASI PADANG

4 tin susu beras siam - basuh bersih dan toskan
1 tin susu cair
1 tin kecil tomato soup
1/2 kg  daging lembu -  dipotong kecil-kecil
1 senduk minyak sapi
1 kati udang basah - disiang dan dibersihkan
10 ulas bawang putih - diracik halus
1 inci halia - diracik halus
1 jari kelingking kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
5 helai daun bawang
5 helai daun sup
2 biji telur ayam
garam halus
serbuk kunyit

Gaulkan daging dengan garam dan kunyit. Gorenglah hingga masak. Lakukan yang sama untuk udang. Masukkan susu cair dan tomato dalam sebuah bekas dan campurkan dengan 3 tin susu air biasa. Kacau hingga rata. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga. Masukkan bancuhan air susu dengan tomato tadi. Masukkan beras dalam rice cooker dan tuang kuah tadi. Kacau rata dan masaklah nasi macam biasa.

Goreng telur dadar bersama halia dan bawang putih. Potong telur, udang dan daging halus-halus. Gaulkan kesemuanya dengan hirisan daun sup dan daun bawang.

Semasa hidangkan nasi, taburlah baan-bahan yang digaul di atas nasi.
***Boleh dimakan tanpa lauk atau denga lauk2 lain.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...