Thursday, March 17, 2011

MASAK STEW (CARA ITALI)

600 g / 1 kati   daging
1200 g / 2 kati ubi kentang - bersihkan dan rebus, lecek hingga likat
300 g / 1/2 kati kubis - potong selebar 3 jari
1 sudu teh serbuk lada putih
3 ulas bawang besar - potong bulat tipis2
2 sudu besar cuka
1/2 sudu teh serbuk buah pala
150 g mentega
5 biji terung biru - belah empat tetapi jangan putus
sebesar kelingking kulit kayu manis
garam secukup rasa


Potong daging , bersihkan dan rebus dengan garam dan kulit kayu manis. Bila daging empuk, masukkan kubis, terung, serbuk lada putih, serbuk buah pala dan tutup rapat2. Masukkan kentang lecek dan kacau rata. Masak hingga kuah daging likat, masukkan mentega. Bila mendidih masukkan cuka dan rasakan garamnya. Angkatlah dan sesuai dimakan dengan roti.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...