Tuesday, February 15, 2011

AYAM PANGGANG BERSANTAN

(Cara Minangkabau)

1 ekor ayam sedang besarnya
1 mangkuk sedang pati santan kelapa tua
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 batang serai
5 biji cili merah
1 inci kunyit
2 biji buah keras
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
asam jawa dan garam secukup rasa

Ayam dibersihkan dan dibelah dua. Semua bahan kecuali asam jawa hendaklah dikisar halus. Tumis bahan kisar dengan minyak secukupnya hingga masak. Masukkan ayam dan digaul rata terutama disebelah dalam ayam. Biarkan sebentar dan tutup rapat-rapat hingga mengeluarkan wap. Bila ayam sudah empuk, masukkan santan. Tutup dan biarkan hingga mendidih. Kacau dan masukkan garam. Masukkan air asam jawa.-Bonda

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...