Monday, February 7, 2011

KARIPAP

Bahan-bahan untuk kulit
600 g tepung gandum
4 oz margerin
sedikit air

Bahan-bahan untuk inti
300 g daging cincang
1 biji bawang besar - dipotong dadu
4 biji ubi kentang / keledek - dipotong dadu

Bahan-bahan rempah
2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu sedang jintan manis
1/2 sudu sedang jintan putih
7 biji cili kering
3 biji lada hitam
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Bahan untuk tumis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis

Mesin kesemua bahan untuk rempah hingga hancur. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan tumis. Masukkan rempah yg dikisar, masukkan sedikit garam dan gula. Setelah agak sebati, masukkan daging dan tutup sebentar lebih kurang 10 minit. Masukkan ubi kentang/keledek. Biar sampai empuk baru dimasukkan bawang besar dan sedikit air. Kacaulah sehingga masak.

Untuk kulitnya pula, ayak tepung dalam mangkuk. Bancuh 1 sudu teh garam. Tuang ke dalam tepung. Masukkan margerin, gaul dengan menggunakan hujung jari. Setelah rata masukkan air. Ulilah hingga jadi sebuku roti. Canaikan tepung lebih kurang 1/2 cm tebal. Terap dengan acuan. Masukkan inti, kelim tepinya, kemudian goreng hingga masak kekuning-kuningan.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...