Saturday, February 12, 2011

BIHUN SUP

4 ketul tulang lembu
1 bungkus bihun
2 biji telur
300 g daging - rebus dan potong nipis
300 g lobak masin - potong dadu
2 biji lobak merah - potong dadu
2 biji ubi kentang - potong dadu
5 sudu minyak makan
2 biji telur - rebus
1 sudu serbuk kunyit
daun bawang - potong panjang 1 inci
daun sup - potong sepanjang 1 inci

Bahan yang perlu dikisar
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 buku halia sebesar ibu jari

Rendam bihun dengan serbuk kunyit (lebih kurang 1-2 jam). Sesudah kembang, toskan. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak hangit. Masukkan sedikit air. Perlahankan api. Masaklah hingga naik baunya. Masukkan tulang daging dan 4.5 liter air. Rebuslah tulang hingga mendidih. Masukkan kentang dan lobak merah Biarkan terus mendidih selama 15 minit lagi. Masukkan daun sup dan daun bawang ke dalam air rebusan.

Cara menghidang
Celur bihun. Letakkan dalam pinggan. Letakkan hirisan daging, telur dan lobak masin. Tuangkan sup dan taburlah bawang goreng. Kalau nak pedas buatlah sambal kichap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...