Thursday, February 17, 2011

KAZIKMA BONDA

1 kati daging
1 labu bawang besar - potong bulat
2 biji cili merah
1/2 botol tomato soup
minyak sapi
1 tin susu cair
bawang goreng
sedikit daun bawang dan daun sadri

Bahan dikisar
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 sudu teh lada putih
1 sudu teh (rata) jintan manis
sedikit kulit kayu manis
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih

Bersihkan daging. Potong kepada empat bahagian. Gaul dengan bahan yang dikisar. Campurkan tomato dan susu cair. Rebus dengan api yang sederhana sehingga daging empuk. Masukkan sedikit minyak sapi dan biar sampai pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan bawang besar.Angkat dari api dan masukkan dalam bekas. Taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang dan daun sadri.

NOTA: Hidangan ini sesuai untuk pengantin. Lubangkan separuh nenas atau buatkan raga daripada nenas. Tuang daging tadi dan hiaslah mengikut cita rasa anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...