Thursday, February 24, 2011

MEE JAWA

1 kg mee kuning
300 g sayur sawi - dipotong i inci panjang
300 g kobis - dicincang hallus
1 buku tulang daging
2 biji tomato - dihiris nipis
1 botol sos tomato
1 tin tomato heinz - sederhana
1 buku belacan
3 biji telur ayam - rebus, buang kulit dan belah 2
300 g udang - buang kepala dan ekor
1/2 kg daging
1 labu bawang besar
1/2 kg taugeh
6 biji cili merah
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 biji lobak merah
2 tangkai daun bawang
2 tangkai dun sup
1 paket sup bunjut
garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk kunyit

Rebus daging bersama tulang. Masukkan sup bunjut. Bila daging sudah empuk, keluarkan dan hirislah nipis dan halus. Masukkan tomato heinz ke dalam air rebusan daging dan biarkan hingga mendidih. Gaul udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, kemudian goreng. Gaulkan bahan kisar dengan sedikit air mendidih. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis bahan-bahan ini hingga naik baunya. Angkat dan asingkan.

Panaskan 3 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah. Masukkan segengam taugeh, sawi dan kobis. Biar sampai layu. Tuang 1 1/2cawan air rebusan tadi. Masukkan mee dan 1 sudu ramuan yang diasingkan tadi dan 1 sudu sos tomato. Tutup kuali sampai kuah mendidih.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...