Tuesday, February 15, 2011

NASI ULAM MAK TOK

1 biji kelapa untuk dibuat kerisik
segenggam udang kering - goreng tanpa minyak
1 ikat daun
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
4 - 5 cm isi ikan kering (talang/plotan) - bakar
5 inci lengkuas
4-6 batang serai
2 inci halia
1 labu bawang besar

Tumbuk lada. Tumbuk ikan kering dan udang kering yang telah digoreng. Asingkan semua bahan. Tumbuk lengkuas, serai dan halia juga berasingan. Tumbuk kerisik jangan sampai berminyak. Hiris daun halus-halus. Mayang bawang besar. Campurkan semua adunan dan campurkan semua bahan. Gaulkan adunan dengan nasi yang telah disejukkan (anggaran 1 pinggan tambah. (Sesuai dimakan dengan sayur keladi)

****Daun-daun nasi ulam ( 10 - 12 jenis dah memadai, kalau dapat semua lagi baik, awet muda)

-daun kaduk, pucuk cememak,pucuk cenerai, daun pedina, pucuk gajus, daun pegaga, daun bebuas, daun lemuni hitam dan lemuni putih, pucuk beluntas, daun daun cenehom, selom, ulam raja, pucuk daun kari, daun sekentut, daun mengkudu, pucuk putat, daun kunyit, daun cekur, daun jintan hitam, daun ruku, daun mata itik, pucuk cermai, daun lemuju, pucuk mempelam, pucuk jambu mawar, daun limau purut, daun gorek, daun mangkuk, daun sabung nyawa, daun peria pantai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...