Sunday, February 13, 2011

KERABU BIHUN

1 keping bihun
20 g udang kering - basuh dan rendam
1 mangkuk kecil taugeh
6 batang kucai
1 batang daun sup
4 ulas bawang merah - dimayang
1/2 biji kelapa parut
1 biji telur - direbus

Bahan untuk sambal
6 biji cili merah
belacan sebesar ibu jari - dibakar
2 biji limau nipis
3/4 sudu teh garam

Rendam bihun selama 20 minit dan toskan. Bersihkan semua sayuran. Potong kucai dan daun sup sepanjang 2 inci. Celur bihun, taugeh dan kucai berasingan. toskan.

Goreng kelapa parut sebanyak 4 sudu di atas api yang kecil hingga kekunig-kuningan. Tumbuk halus dan jangan sampai pecah minyak. Perah satu cawan pati santan dari kelapa yang selebihnya. Goreng udang kering tanpa minyak dan tumbuk.

Tumbuk cili merah, belacan dan garam untuk dibuat sambal. perahkan air limau nipis. Campurkan semua bahan sehingga sebati.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...